Vyplavené Gočárovy domky se budou stěhovat

Praha - Pražská zoologická zahrada chce přesunout a zrekonstruovat zchátralé Gočárovy domky, které stojí v jejím areálu. Během povodní v roce 2002 byly budovy do půlky zatopeny. Od té doby prošly jen těmi nejnutnějšími opravami. Jan Kněžínek, ředitel Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu pražského magistrátu, konstatuje: \"Mají trošku smůlu a nešťastný osud, nicméně měly by se kompletně zrestaurovat.\"

Když pražskou zoo před pěti lety překvapily záplavy, dosahovala voda u dřevených domků z dílny architekta Gočára tří a půl metru. Od té doby se s nimi nepohlo.

Dva domky, které Gočár navrhl pro letiště ve Kbelích, se do Troje dostaly v roce 1977. Během tehdejší rekonstrukce zmizelo několik autentických prvků i původní barevný nátěr. Historik architektury Zdeněk Lukeš se přesto domnívá, že folklórní prvky na domech přispěly k tomu, že se staly významnou památkou.

Po povodních se měly domky dostat na své původní místo do Kbel. V roce 2005 ale z plánu sešlo. Teď se zvažuje stěhování na Klárov, nebo Petřín. Nejpravděpodobněji se ale nakonec přesunou jen v rámci areálu zoo. Zoologická zahrada už má pro domky vyhlídnuté tři nové lokality - všechny mimo zátopové zóny. Josef Maryška, investiční náměstek zoo, navrhuje dvě možnosti využití budov: „Mohli bychom obnovit hostinskou činnost v jednom z domů, ale to je závislé na umístění domku. Druhá varianta je, že bychom tam udělali muzeum, kde by se prezentovala historie zoo.“

Stěhování a rekonstrukce bude zoologickou zahradu stát okolo patnácti milionů korun. Pokud si navíc památkáři prosadí celkovou restauraci objektů, přijde projekt na jednou tolik. Kromě příspěvku pražského magistrátu chce zoo využít i financí z evropských fondů. Projekt by měl odstartovat v roce 2009 a na novém místě by domky měly stát o rok později.