Na jihu Čech se koná další technoparty

Strakonice - V jihočeských obcích Uzenice a Tchořovice na Strakonicku se uskuteční další setkání vyznavačů elektronické hudby. Během dneška a dalších dní se sem sjedou milovníci techna a budou následováni zásahovými hlídkami. Od dnešního rána policisté kontrolují situaci poblíž obou vesnic. Zvýšená pozornost je soustředěna na areál bývalého tchořovického letiště a louku v okolí Uzenic.

Organizátoři chtěli pronajmout bývalé letiště v Tchořovicích. Zastupitelé původně party povolili, nakonec se ji ale rozhodli zakázat. Místní zde techno nechtějí. Policie se však obává, že v průběhu technoparty se může část účastníků do objektu letiště přesunout, a tak v místě plánuje posílení hlídek.

Po neúspěchu se pořadatelé obrátili s prosbou povolení na úřad v Uzenicích. Podařilo se jim oslovit jednoho ze zastupitelů, který na akci propůjčil část vlastního pozemku. Zastupitelé tak party zakázat nemohou.

Na internetových stránkách organizátorů byla původně celá akce prezentována jako technoparty. Následně bylo oznámeno, že celé setkání bude pouze soukromou oslavou. Původně organizátoři nahlásili účast asi 800 lidí, teď se mluví až o dvou tisících.

V Uzenicích mají místní s podobnými akcemi dobré zkušenosti. V posledních dvou letech se technoparty v okolí Uzenic konaly celkem třikrát. Obyvatelé prý nikdy neměli s hlučnou hudbou či výtržnictvím výraznější problémy. Přesto však zastupitelstvo obce oznámilo organizátorům závazné nařízení o zákazu pouštění hudby v přesném čase. Doba, po kterou nesmí účastníci rušit noční klid, byla stanovena od 22. do 6. hodiny ranní.

Policie bude celou akci pozorně monitorovat, avšak zasahovat plánuje pouze v případě nedodržování pořádku a porušování stanovené doby klidu. Z důvodu konání akce na soukromém pozemku a povolení jeho vlastníka je technoparty legální. Pravomoce policejních hlídek se tím zásadně snižují. „Policisté budou kontrolovat totožnost a také to, zda řidiči vozidel nejsou pod vlivem alkoholu,“ oznámila mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

První lidé se začali sjíždět už během dopoledne. Většina by měla dorazit do dnešní půlnoci. Celá akce má probíhat až do neděle. Začátek je oficiálně nahlášen na osmou hodinu večer. Program nabízí čtyři samostatné hudební stanoviště i ohnivou show. Jediným problémem může být počasí, které akcím pod širým sluncem v posledních dnech moc nepřeje. Na Strakonicku lze nadále očekávat srážky. Již teď je pozemek konání notně promáčený.