Novou sezónu zahájila unikátní středoevropská vodní cesta Baťův kanál

Zlínsko - Baťův kanál představuje 65 kilometrů mezi slovenskou Skalicí na jihu a Otrokovicemi na severu, 13 plavebních komor a 25 přístavů a přístavišť. Kdysi se po něm plavil lignit, teď je to stále častější cíl turistů. Vloni jich přijelo více než 60 tisíc.

Splavný je nejen Baťův kanál, ale i část toku řeky Moravy. Nejnovější přístaviště je v Otrokovicích, před 80 lety tady kotvily lodě s lignitem pro Baťovy závody, teď výletní lodě. V květnu a červnu živí rejdaře hlavně hromadné plavby. O prázdninách pak bezkonkurenčně vítězí hlavně pronájem malých hausbótů, jejichž kapacita je již nyní beznadějně vyprodána.

„Je to stejné jako čundr pod spacákem, s tím rozdílem, že máte pevnou střechu a větší pohodlí,“ sdělil Miloš Holacký z půjčovny lodí ve Strážnici. A vodní cesta bude už brzy ještě delší. Za 100 milionů korun se postaví komora na jezu u Otrokovic a tím pádem se lodě dostanou až do historické Kroměříže. Na jihu mezi Hodonínem a Skalicí se čeká už jen na podpis mezivládní dohody, stavět se bude československá plavební komora.

„Pokládáme to za administrativní nedopatření, určitě se dohodneme,“ nechal se slyšet Miroslav Šefara z Ředitelství vodních cest ČR. Proplouvání přes plavební komory bude nadále bezplatné. K zapůjčení malého člunu i nadále turisté nepotřebují žádný průkaz, stačí jen několikaminutové zaškolení.