Pacienti i lékaři bojují o zachování lůžek v nemocnici ve Vítkově

Opavsko - Lékaři a pacienti nemocnice ve Vítkově na Opavsku se bouří. Ostře kritizují vedení nemocnice, které plánuje zrušení lůžkové části interního oddělení – celkem více než třiceti lůžek. Protestní petice už podepsalo více než 3300 lidí.

Pacienti se obávají především toho, že je delší dojezdová vzdálenost ohrozí na životě. Lékaři nemocnice ve Vítkově se přiklání na jejich stranu a tvrdí, že opatření vážně ohrozí provoz oddělení. Radan Gocal, ředitel nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, pod kterou vítkovské zařízení spadá, ale oponuje s tím, že kvalita péče se nesníží. Pacienty budou ve Vítkově ošetřovat stejní lékaři se stejnými diagnostickými možnostmi. Pouze v případě, že bude nutná hospitalizace, nemocný poputuje do Nového Jičína, nebo do Oder.

S Gocalem ale zásadně nesouhlasí primářka interního oddělení nemocnice ve Vítkově Petra Jakobcová. Podle ní si totiž bude chtít každé zařízení přijaté pacienty samo komplexně vyšetřit. Ke kritice se připojili také zástupci odborů. Členka petičního výboru a odborů Vladimíra Bučková se k situaci vyjádřila takto: „V podstatě by přišlo o místo deset zdravotních sester, což tady v tomto regionu, kde je velká nezaměstnanost, není nepodstatná záležitost.”

Poslední slovo bude ale nakonec mít krajský úřad v Ostravě. Návrh na zrušení lůžkové části interního oddělení nemocnice ve Vítkově bude projednávat ve středu 1. srpna.