Prahou prošla tradiční Mariánská pouť

Praha - U příležitosti 90. výročí stržení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí prošla Prahou tradiční Mariánská pouť, která se v metropoli poprvé konala v roce 1654. Začala modlitbou v kostele Panny Marie Andělské u Lorety a mší v chrámu na Strahově. Ze Strahova se poutníci vydali k chrámu Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Pouti se zúčastnilo kolem 130 lidí.

První pouť před více než 350 lety byla poděkováním za ubránění Prahy před švédskými vojsky. Františkáni pak pořádali pouti k soše Panny Marie na Staroměstské náměstí z Hradčan každoročně. Tradice byla přerušena za císaře Josefa II, za války a za komunistického režimu. Obnovena byla opět v roce 1993, kdy byla soška Panny Marie dovezena z amerického exilu. Zhotovili ji lidé, kteří po komunistickém převratu v roce 1948 opouštěli republiku a chtěli mít pouto s domovem.

Nyní je socha umístěna na stráni u Strahovského kláštera a byla první zastávkou poutníků, kteří navštívili ještě několik pražských kostelů. Zastavili se i na Staroměstském náměstí v místech, kde stával mariánský sloup. Ten byl odstraněn krátce po vyhlášení samostatného Československa jako symbol habsburské nadvlády. O jeho obnovu se pokouší společnost, která byla právě s tímto záměrem založena a která byla také spolupořadatelem dnešní pouti.

Společnost pro obnovu Mariánského sloupu vznikla v roce 1990, o tři roky později zasadila do dlažby základní kámen. Ze sbírek vznikla i kopie sochy, která stojí u Týnského chrámu. Pražský magistrát žádost o postavení sloupu už v 90. letech zamítl a své stanovisko dosud nezměnil. Náměstí podle něj vypadá jinak, pochybnosti má i o podobě některých částí sloupu, jehož kusy leží v lapidáriu Národního muzea.

Mariánské pouti mají v Česku mnohasetletou tradici. Zřejmě nejstarším českým mariánským poutním místem je Svatá Hora u Příbrami. Soška Panny Marie s jezulátkem, kterou údajně vyřezal ve 14. století pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic, tam byla přenesena na počátku 16. století. Na Moravě patří k nejnavštěvovanějším poutním místům Svatý Hostýn na Kroměřížsku.

  • Církevní pouť autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/203/20239.jpg
  • Mariánská pouť autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/203/20240.jpg