Středověký tábor v Plané nad Lužnicí

Planá nad Lužnicí - Jak se žilo ve středověku, zjišťují mladí táborníci nejen z Česka, ale i Maďarska, Rakouska a Německa. Tábořit začali na dětské základně Palcát v Plané nad Lužnicí. Českou historii budou poznávat až do neděle. Projekt částečně hradí i Evropská unie.

Už třetí den je v dětském táboře Palcát slyšet vedle češtiny i němčina a maďarština. „Když jsme projekt připravovali, tak se středověk v Táboře nabízel a naši partneři na to velice rádi přistoupili,” uvedl ředitel Domu dětí a mládeže Josef Musil.

V České republice se tento mezinárodní tábor pořádá poprvé. Před dvěma lety se děti setkaly v Německu, loni v Rakousku. Musil dodává: „Ve Straubingu bylo tématem pouliční divadlo a loni v rakouském Welsu bylo zajímavé téma internetové rádio.”

Během týdenního pobytu v České republice se táborníci naučí vyrábět středověké kostýmy, ozdoby, keramiku a chybět nebude ani pravá středověká hostina. „Než jsme sem jeli, tak se děti o středověk velmi zajímaly. Historie naší země není tak bohatá jako vaše,” myslí si Norbert Szombathelyi, učitel Střední průmyslové školy v maďarském Dunaújvároši.

Vedle poznávání středověku, včetně návštěv historických památek, se děti seznámí s kulturou jiných zemí a prolomí i jazykové bariéry. Děti ze čtyř evropských zemí se příští rok sejdou v Maďarsku. Jaké bude téma letního tábora, organizátoři prozatím tají.