Věcný sníh a led ve Vlčích jámách už turisté zřejmě neuvidí

Krušné hory - Z Vlčích jam v Krušných Horách zmizel sníh a led, který tam po staletí neroztával. Před dvěma lety ho větší množství vyrabovala skupina recesistů z Německa. Chtěli si v létě postavit sněhuláka. Jejich řádění nezahladily ani dvě zimy.

Unikátní mikroklima vzniklo před staletími v proláklině po starém cínovém dolu. „Vrstva tam byla zhruba 1,5 metru a stěny skalní rozsedliny byly prakticky ledové. Takže i v červenci a srpnu tam byl led i s krápníky,” řekl aktivista Českého svazu ochránců přírody Miloš Hák.

V létě 2005 vyvezla skupina recesistů z Vlčích jam dvoutunový náklaďák, aby si postavili obřího sněhuláka. Hlavní aktéři za to dostali pětadvacetitisícové pokuty. Vytěžení většího množství ledu ale není podle dobových kronik nic neobvyklého. V roce 1813, za napoleonských válek, vyvezli vojáci z průrvy na zmírnění bolesti zraněných šest fůr ledu. Jeho zásoba se za rok obnovila. Led si také brali hlavně hostinští a řezníci, kteří potřebovali chladit potraviny.

Zmizení věčného ledu může být nevratné, a to díky klimatickým změnám. Vichřice v posledních letech poškodily porosty, které bránily proudění teplého vzduchu. Také přibývá tropických dní. V sedmdesátých letech byly v průměru dva ročně, po roce 2000 už přes dvacet. „Samozřejmě to má následek, a to takový, že kameny a všechno to okolí se daleko více nahřívají,” vysvětluje spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík.

Vlčí jámy přitahují turisty i bez věčného ledu, zvlášť v současnosti, kdy je tam příjemný chládek.