Kvůli dotacím usilují SOS dětské vesničky o změnu zákona

Karlovy Vary - SOS dětským vesničkám chybějí peníze. Usilují proto o změnu dotačních pravidel, například jako dětské domovy, které mají na peníze nárok ze zákona. Chybějící peníze by totiž mohly ohrozit jejich provoz. Peníze SOS vesničky získávají z Rakouska, kde sdružení vzniklo, od sponzorů a ze státního rozpočtu.

Česká republika má celkem tři SOS dětské vesničky, ve kterých žije téměř sto dětí. Tu karlovarskou si jako ukázku světového projektu náhradní rodinné péče vybrali i studenti prestižní školy v Hong-kongu a Šanghaji. Přitom ještě nedávno byla budoucnost vesničky nejistá. Po ročním útlumu se ale podařilo její činnost obnovit. „Potýkáme se stále s řadou problémů,“ komentuje manažer sdružení Jan Folda.

V karlovarské SOS vesničce dnes žije dvacet jedna dětí, o které pečuje osm náhradních maminek. Roční rozpočet zařízení je zhruba jedenáct milionů korun. „Peníze se upotřebí na mzdy, náklady na domy, na vybavení domu pro matky pěstounky a hlavní část je samozřejmě pro děti,“ vypočítává ředitelka SOS dětské vesničky v Karlových Varech Sylva Cenefelsová.

Zatímco zařízení pro ústavní péči, jako například dětské domovy, mají nárok na peníze ze zákona, SOS vesničky musí o dotace žádat každý rok. V případě, že by tento zdroj vypadl, byl by to pro ně závažný problém. Sdružení proto usiluje o změnu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, který by neznevýhodňoval některý typ zařízení. „Samozřejmě, že ten problém dlouhodobě známe, hledáme způsob, ale samozřejmě, že nemůžeme vyčlenit jeden druh péče v rámci SOS vesniček,“ vyjádřil se náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Marián Hošek.

Sdružení SOS vesniček chce situaci vyřešit nejpozději do tří let. Po roce 2011 totiž mateřská organizace v Rakousku omezí příspěvky do Česka.