Na Karlovarsku je v mnoha městech tísňová linka 156 nefunkční

Karlovarsko - Tísňové linky na městské strážníky minimálně ve třech velkých městech v Karlovarském kraji nefungují tak, jak by měly. Na tísňovou linku strážníků městské policie do Ostrova není možné zatelefonovat ani z jejich řídicího centra. Lidé, kteří volají o pomoc z mobilního telefonu, se dovolají jinam. Úřady se už rok snaží situaci řešit.

Než karlovarští policisté volajícího vyslechnou a dají mu jiné číslo, ubíhají minuty. V krajním případě může trvat až čtvrt hodiny, než se člověk z Ostrova dovolá na místní služebnu. Takové zdržení může ohrozit i lidský život, jak potvrdil zástupce velitele městské policie v Ostrově Robert Ivan.

„Reakce od generálního ředitele firmy O2 byla taková, že není v jejich možnostech přepojovat mobilní telefony jinam než na úroveň bývalých okresních měst,“ sdělil starosta Ostrova Jan Bureš (ODS). Mluvčí telekomunikační společnosti vysvětluje, že problém je možné snadno vyřešit. Nové číslo 157 by doplnilo trojčíslí, které určí volané město. Takové řešení už prý společnost zástupcům státních úřadů nabídla.

„Bohužel ta jednání byla dokončena bez jasného výsledku a v současné chvíli je to mimo technické možnosti jakéhokoliv operátora,“ vyjádřil se mluvčí Telefónicy O2 Martin Žabka. Český telekomunikační úřad o problému ví a snaží se ho vyřešit. Podle zástupců úřadu ale změnit zavedený systém nebude jednoduché.

Petra Zindulková z odboru vztahů s veřejností Českého telekomunikačního úřadu naznačila, že by se případně měnila legislativa, vyhlášky a podobně. Petra Zindulková přepokládá, že problém s voláním na tísňovou linku zástupci úřadů a telekomunikačních společností vyřeší ještě do konce letošního roku.