Oběti koncentračního tábora Rabštejn si připomnělo na 200 lidí

Janská - Oběti druhé světové války si dnes na místě bývalého koncentračního tábora Rabštejn na Děčínsku připomnělo asi 200 lidí. V Rabštejně za druhé světové války zahynulo 56 vězňů, kteří tam pracovali na budování podzemní továrny na výrobu letadel. Koncentrační tábor fungoval až do 7. května 1945.

Hejtman Jiří Šulc na pietním obřadu připomněl, že Terezín nebyl jediný koncentrační tábor. Podle něj bylo na severu Čech mnohem více táborů, ve kterých umírali a otrocky dřeli lidé. Vězni a nuceně nasazení byli násilím drženi nejen v Rabštejně, ale například i v Litoměřicích, Lovosicích, Záluží u Mostu nebo ve Rtyti. „O těchto továrnách se mluví spíše v souvislosti s výrobou různých tajných zbraní. Ale zapomíná se, že zde zahynuly stovky lidí,“ řekl Šulc.

Stěhování dílen, strojů a kmenových zaměstnanců firmy Waserflugzeugbau Bremen, která v okolí Jánské působila, začalo v roce 1942. V Janské a nedaleké České Kamenici bylo postupně zřízeno více než 30 pracovních táborů, dva zajatecké a v srpnu 1944 tábor koncentrační pro asi 700 vězňů. Celkem tam pro německý válečný průmysl pracovalo kolem 6000 totálně nasazených, válečných zajatců a vězňů koncentračního tábora z 18 zemí. Vězňové ve skalním masivu údolí řeky Kamenice vyrubali asi 17 500 metrů krychlových podzemních prostor. V části z nich je dnes muzeum.