Zastupitelé v Desné koupili auto na hybridní pohon

Desná - Desná v Jizerských horách je prvním městem ve střední Evropě, které má obecní auto s hybridním pohonem. Tedy s motorem, který je napůl na benzín a napůl na elektřinu. Vůz vyprodukuje o třetinu méně emisí, než je dnes běžné. Obec se tak snaží upozornit na to, že existují i ekologické varianty dopravy.

Hybridní auto má pro obec ekonomický, ale hlavně ekologický přínos. Úředníci a starosta najezdí ročně kvůli záležitostem radnice zhruba 19 000 kilometrů. Elektromotor tak zajistí výraznou úsporu. „V číslech to znamená, že město Desná ušetří 21 500 korun na rozdílu pohonných hmot. Vedle toho vyšle o 893 kilogramů oxidu uhličitého méně,“ vysvětluje starosta Desné Marek Pieter (NEZ.)

Nápad podporuje Liberecký kraj i Sdružení obcí Libereckého kraje. Sdružení vypočítalo, že když si auto s hybridním pohonem koupí každé české město s počtem obyvatel nad dva tisíce, vyprodukují za rok o 600 tun emisí oxidu uhličitého méně.

Starosta Desné chtěl pro radniční účely původně koupit elektromobil. Ten má ale kvůli častému dobíjení jen omezený dojezd. Ekologické elektromotory ale přece jen přijdou na řadu. „Zvažujeme pořízení elektromobilu pro městskou policii, který by se dobíjel u naší stanice,“ dodává starosta.

Desná před rokem jako první v Česku otevřela veřejnou nabíjecí stanici pro elektromotory.