Omluvit se zeleným za odvolání ředitele zooparku chomutovská radnice odmítá

Chomutov - Chomutovský magistrát se neomluví Straně zelených, kteří omluvu požadují za odvolání svého poslance Přemysla Rabase z funkce ředitele zooparku. Považují to za cílený útok na svou stranu před podzimními krajskými volbami. Vedení města ale odmítá, že by byl problém zooparku jakýmkoli způsobem zpolitizován.

„Důvody pro odvolání byly jednoznačně nepolitické, věcné,“ ohrazuje se proti obvinění zelených mluvčí chomutovského magistrátu Pavel Novák. Ředitel Rabas se statutárním městem špatně komunikoval, docházelo k hrubým chybám v hospodaření, vysvětluje. Zelení se naopak domnívají, že pravým důvodem byla snaha zbavit se politického soupeře, o čemž podle nich svědčí i vypovězení nájemní smlouvy poslanecké kanceláři Rabase ze strany nového vedení zooparku.

Proti odvolání Rabase protestovala odborná i laická veřejnost. Vedlo i k rozpadu koalice v Chomutově. Zelení vypověděli spolupráci s ODS a ČSSD. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu ale stále mají občanští a sociální demokraté pohodlnou většinu 25 křesel. Pro vyloučení Rabase hlasovalo deset z jedenácti radních včetně primátorky Ivany Řápkové, které někdo během napjaté atmosféry poslal poštou nábojnici. Primátorka nevyloučila, že by výhružný dopis nemohl souviset se situací na radnici.