Litvínovská radnice neuspěla u soudu, radikálové projdou městem

Litvínov - Radnice v Litvínově neuspěla se zákazem pochodu pravicových radikálů, soud jej totiž zrušil. Stovky neonacistů tak budou moci v sobotu v Mostě a Litvínově uctít památku svého soukmenovce Miloše Reha. Zastupitelé chtěli pochod zakázat z obavy, aby se neopakovaly loňské potyčky se skupinami anarchistů, soudu však tento důvod nestačil.

„V loňském roce došlo k vážnému narušení veřejného pořádku. Právě z tohoto důvodu jsme přikročili k zákazu této akce,“ uvádí místostarosta Litvínova Martin Klika. Výsledkem loňského střetu byli tři zranění anarchisté, do kterých najeli neonacisté autem, a nepříjemnosti pro obyvatele města.

To, že v minulosti na této akci docházelo k násilnostem, soudu jako důvod nestačilo. Na pochod proto budou v sobotu dohlížet stovky policistů a strážníků. Přesný počet ale policie nechce z taktických důvodů říci. Ve městě budou mimo jiné i antikonfliktní týmy, které by měly radikálům případné střety rozmluvit. Dále budou na místě dopravní policisté, kriminalisté, psovodi, jízdní policie a přiletí i vrtulník. „Půjde o posílení hlídek, zvětšení počtu monitorovacích míst a využití městského kamerového systému tím, že budou posíleni operátoři,“ doplňuje ředitel Městské policie v Mostě Bronislav Schwarz. 

Vedení Litvínova neonacisty varovalo, že pokud pochod pravicových radikálů překročí rámec povolení, radnice ho okamžitě ukončí. „Bude zajištěn člověk z vedení města, který bude za situaci odpovídat,“ potvrdil místostarosta Martin Klima. 

Města napříč celým Českem volají kvůli podobným akcím po změně shromažďovacího zákona. Na novele už pracují někteří poslanci a případné změny projednají i ministři.