Mláďata nejmenší opice na světě ve zlínské zoo jsou už pro návštěvníky viditelná

Zlín - V tropické hale Yucatan zlínské zoologické zahrady mohou návštěvníci obdivovat první letošní přírůstek. Nedávno se zde narodila dvojčata mláďat kosmanů zakrslých. Po narození váží jen kolem 12 gramů, jsou velká asi jako lidský palec a první týdny života tráví přitisknutá na těle rodičů. "Teprve teď, ve věku tří měsíců, jsou natolik velká, aby je návštěvníci mohli obdivovat," říká mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Za poměrně krátkou dobu jde už o druhý odchov tohoto druhu primátů. Zoologická zahrada chová kosmany zakrslé od prosince 2006. Žije jich tam sedm, tři z nich, jedna samička a dva samečci, jsou dospělí. Nejmenší žijící opice na světě váží v dospělosti zhruba 125 gramů.

Tropická hala Yucatan je zatím nejmladší expozicí zlínského areálu. Návštěvníci v ní mohou obdivovat faunu a floru středoamerického deštného pralesa. V proskleném pavilonu roste na 230 druhů tropických rostlin a kromě uzavřených expozic se v něm volně pohybují nejrůznější druhy zvířat. Lidé tak mohou zblízka pozorovat například lenochody, krokodýly, leguány a želvy.