Řeka Orlice bude rájem turistů

Hradec Králové - Krásná a přívětivá řeka, nabízející neopakovatelné sportovní a rekreační zážitky. Taková by do roku 2010 měla být podle připravovaného projektu řeka Orlice – Tichá i Divoká.

Na cestu po Tiché nebo Divoké Orlici každý rok vypluje okolo dvou tisíc vodáků. Na ně sice čeká nádherná příroda, ale minimální turistické zázemí. Chybějí oficiální tábořiště s pitnou vodou a toaletami, nejsou tady půjčovny lodí. To by se mělo změnit. Podle Petry Šutové z Regionálního turistického a informačního centra budou vytipovány určité lokality, kde se vodáci budou moci nalodit, vylodit a tábořit. Jana Židová ze stejné organizace dodává, že by měly vzniknout také půjčovny lodí a kol.

Podle projektu, jehož cílem je turistické zatraktivnění Tiché a Divoké Orlice, je také nutné označit nebezpečné úseky řek, vydat vodáckou mapu a nabídnout další sportovní a rekreační vyžití. Někteří tento plán vítají: „Projekt bych určitě schválil, mohly by tu být půjčovny a tábořiště, ale zase by to nemělo být přehnané,” poznamenává Miroslav Šmíd.

Ne všechny vodáky ale projekt potěšil. Někteří říkají, že Orlicí sjíždějí právě proto, jak to teď na řece i v jejím okolí vypadá. Jana Burdychová například poznamenává: „Orlice by si měla uchovat ten charakter, jaký má. Je to poslední takhle zachované přírodní teritorium.” Také další vodák Lubomír Valenta si myslí, že plánovaný projekt užitek nepřinese.

Povodí Labe uvedlo, že vodáckému zatraktivnění Orlice určitě bránit nebude. Stále ale čeká na konkrétní projekt.