Obyvatelé pražského Jarova brojí proti stavbě garáží

Praha - Zastupitelstvo městské části Praha 3 hledá vhodné místo pro stavbu patrových garáží. Jednou z vytipovaných lokalit je i část pozemku jarovské základní školy. To se ale nelíbí tamním obyvatelům a proti výstavbě sepsali petici.

Zastupitelstvo má pro stavbu parkovacích ploch vyhlédnutá tři možná prostranství. Jedním z nich je také pozemek Základní školy Jarov, pro který si nechalo vypracovat i architektonickou studii. Plánované parkoviště má ulevit dopravní situaci na Jarově, parkovat by v něm mělo 270 aut.

Stavba se ale nelíbí tamním obyvatelům. Obávají se ztráty zeleně, zvýšení provozu i většího znečištění, to vše na úkor velkého železobetonového monstra, jak garáže popisují. Občanské sdružení Za evropský Jarov bojující proti plánům radnice proto sepsalo petici požadující zachování současného stavu. Podpisem se k ní připojilo už osmnáct set místních obyvatel.

S protestujícími souhlasí i někteří zastupitelé. „Na stavbě jsou špatné dvě věci. Zaprvé by měla být financována z veřejného rozpočtu a zadruhé se jedná o zcela nevhodné místo. Navíc není prokázáno, že jsou tu parkovací kapacity zapotřebí,“ zdůraznil zastupitel městské části Praha 3 za Stranu zelených Ondřej Rút.

Z dopravní studie, kterou si městská část nechala zpracovat, přitom vyplývá, že bez garáží se motoristé do pěti let neobejdou a hrozí dopravní kolaps. „Výstavba nadzemních garáží je běh na dlouhou trať a už dnes víme, že je musíme začít budovat, pokud je za pět let budeme chtít používat,“ informoval mluvčí pražské třetí městské části Jan Sotona.

Zástupci sdružení přesto požadují, aby petici co nejdříve projednali zastupitelé a stavbě dali červenou ještě před zahájením schvalovacího procesu.