Přežije festival Šrámkův Písek 47. ročník?

České Budějovice - Festival Šrámkův Písek se připravuje na svůj již 47. ročník. O tom, zda nebude posledním, se ale vedou bouřlivé diskuse. Vedle toho organizátoři například řeší problém, kde vlastně všechna představení odehrát. Místní divadlo je kvůli havarijnímu stavu uzavřené a náhradní prostory příliš nevyhovují komorním formám divadelních vystoupení. Navíc se festival potýká i s nedostatkem diváků, protože netradiční divadelní formy dnes lidi příliš nelákají.

Koncem ledna letošního roku přichází statik s nepříjemnou zprávou. Strop divadla Fráni Šrámka se bortí a divadlo se musí okamžitě zavřít. Sál přitom doposud využívala divadla netradičních forem pro svá vystoupení v rámci festivalu Šrámkův Písek. „Technický stav budovy je tak vážný, že tam nelze festival provozovat,“ oznamuje verdikt místostarostka Písku Eva Veselá.

Letos musí soubory hrát jinde. Například prostory v budově Centra kultury ale příliš nevyhovují. Kontakt herců s diváky je tu omezený a ani umístění reflektorů netradičním divadelním formám nesvědčí. „Nejsou tam úplně ideální divadelní prostory,“ přiznává zástupce propagačního týmu festivalu Eva Kadlčáková. „Ty prostory jsou pro nás nouzové podmínky a festivalu to skutečně vadí,“ dodává Eva Veselá.

Festival navíc půl století od svého vzniku stále hledá svoji podobu. Zájem lidí o netradiční divadelní formy upadá. „Divadlo malých forem mě moc neláká,“ říká bez okolků návštěvník Písku Roman Ondřich. Návštěvníci festivalu se shodují i v tom, že dnes divadla až příliš experimentují. Hry jsou pak pro běžného diváka nesrozumitelné. „Šrámkův Písek měl určitě svůj zenit do roku 1989. Tehdy v něm lidé hledali různé skryté významy,“ naznačuje důvody poklesu diváckého zájmu Eva Kadlčáková. „Ta divadla by mohla zlidovět, to znamená vrátit se k těm klasičtějším formám,“ nabízí východisko dramaturgyně festivalu Iveta Hodoušová.

Zda letos soubory překvapí, bude jasné už v pátek. Ještě koncem osmdesátých let jezdilo na festival přes třicet souborů. Rok od roku se jejich počet snižuje. Letos jich přijede čtrnáct a odehrají patnáct představení.