Celníci zadrželi nebezpečné asijské cukrovinky

Cheb - Chebským celníkům se podařilo zachytit zásilku půl druhé tuny nelegálně dovezených cukrovinek z Malajsie. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou nebezpečné pro děti a jejich zákaz již platí v celé Evropské unii. Dovozce se rozhodl nebezpečné sladkosti na vlastní náklady zlikvidovat.

Zásilka byla ukryta mezi ostatní zboží a směřovala k dovozci asijských potravin v Chebu. Želatinové cukrovinky obsahují přídavné látky z mořských řas a poživatelné gumy. Mají tvar bábovičky v uzavřených kapslích. Do úst se jako jedno sousto vpraví stisknutím kapsle.

Zákaz prodeje v Evropské unii přišel poté co se těmito cukrovinkami zadusilo několik dětí. Dovozce cukrovinek do Chebu namítá, že zákaz byl schválen až na začátku tohoto roku, objednávka však byla provedena ke konci roku minulého.

Celníci v poslední době registrují zvýšenou snahu dovozců dostat na evropský trh vedle tradičního textilu, obuvi a průmyslového zboží z Asie i nové komodity - léky a potraviny.

Výrobky z asijské zóny mají minimální výrobní náklady a jejich šíření napomáhá i schopnost vzdálených producentů zachytit trendy trhu - většinou okopírováním zavedených značek. Dovozce cukrovinek měl možnost je buď prodat mimo Evropskou unii, nebo je na vlastní náklady nechat zničit. Rozhodl se pro druhou možnost.