Starostové na Českokrumlovsku si stěžují na leteckou střelnici

Český Krumlov - Piloti lehkých podzvukových bitevníků včera poprvé cvičili na nové letecké střelnici v Boleticích. Střely z kanónů dopadaly v části zvané Ondřejov. Všechny podle komisařů zasáhly cíl, tedy padesátimetrový kruh na zemi. Proti postupu armády však nyní protestují někteří starostové okolních obcí. Vadí jim zejména hluk z prolétajících stíhaček a starostu Horní Plané Jiřího Hůlku (nezávislý) znepokojuje i ničení přírody. Hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS) se zase obává, aby ochranné pásmo letecké střelnice nezasáhlo až na horu Špičák, kde chce kraj vybudovat lyžařský areál.

Zdrženlivě se k problému staví zástupci ekologických organizací. Proti vybudování lyžařského areálu protestují, střelby jim nevadí. „Je to sice paradoxní, ale my v této činnosti problém nevidíme,” říká Vladimír Molek ze sdružení za záchranu životního prostředí Calla. Protože stíhačky, které směřovali na střelby, startovali z Čáslavi a Náměšti nad Oslavou a přelétaly tak nad obydlenými částmi kraje, zjišťovali hygienici, zda si na hluk nikdo nestěžoval. Podle mluvčího krajské hygienické stanice Františka Kotrby však žádné přímé reakce zatím neobdrželi.

Podle vojáků je boletická letecká střelnice ideálním místem pro výcvik. „Tuto střelnici, řekl bych, opravdu potřebujeme,” dodává Jiří Hána z odboru vojenského letectví Ministerstva obrany.