Pražské jesle jsou přeplněné, přesto se ruší

Praha - Městská část Praha 5 se zbavuje jeslí. I když jsou tato předškolní zařízení naplněná, radnici se prý jesle nevyplácí dotovat. Od nového školního roku ruší jedno oddělení v ulici Na Hřebenkách a prostor pronajme anglické školce. Rodiče dětí jsou rozhořčeni, dozvěděli se o tom až poté, co záměr schválila rada.

Jako výhodnou nabídku prezentuje Městská část Praha 5 rušení části jeslí v ulici Na Hřebenkách. Rodičům se údajně rozšíří služby, protože v areálu začne fungovat soukromá anglická školka, která přinese vyšší kvalitu. „Ke 30. červnu se ruší jesle na Barrandově. Od září se pak v jeslích Na Hřebenkách mají sloučit dvě oddělení do jednoho, takže ta kapacita, která je tam plánovaná - dvacet pět dětí na celou městskou část Praha 5 - nebude podle mě dostatečná,“ říká rozhořčená pracující matka Simona Bradáčová. „Není to moudré rozhodnutí, protože nepočítá s perspektivou dalšího vývoje. Demografické studie naopak odhadují, že poroste počet obyvatel Prahy 5,“ říká opoziční zastupitelka Prahy 5 Anna Grušová. „Podle našich informací je návštěvnost jeslí kolísavá a v tuto chvíli poklesl také počet dětí," hájí rozhodnutí městské části její mluvčí Radovan Myslík.

Výtky rodičů i zastupitelů vůči radním vycházejí nadarmo. Radní už totiž rozhodli, ale raději bez jejich vědomí. Polovina personálu jeslí už dostala výpověď nebo sami odchází. „Také dojde k zefektivnění provozu. To zařízení, které tam bude, bude v pronájmu,“ dodává Radovan Myslík.

Kolik na tomto obchodu radnice vydělá, mluvčí ale nevěděl. Někteří rodiče dětí z Prahy 5 budou muset od nového školního roku hledat nové jesle v jiných městských částech, což se jim výrazně prodraží. Tato zařízení totiž za cizí děti vybírají dvojnásobné někdy trojnásobné školné. „Rodiče, kteří nemají jinou možnost, jak si zajistit jesle, asi ztratí možnost najít si práci a začnou být společnosti na obtíž,“ naznačuje dopady uzavírání jeslí ředitelka Sítě mateřských center Rút Kolínská. 

Vedení radnice páté městské části tvrdí, že případný nedostatek kapacity v jeslích je připravená řešit tak, že obnoví provoz v uzavřených zařízeních.