Romové z Dobré Vody si zvolili samosprávu

Dobrá Voda (Karlovarsko) - Romové z panelového domu v Dobré Vodě u Toužimi si zvolili tříčlenný osadní výbor. Bude projednávat záležitosti komunity s radnicí. V ní působí i několik let občanské sdružení Český západ, které pomáhá Romům.

Mezi obyvateli paneláku je sedmatřicet oprávněných voličů. Až na jednoho volili všichni osadní výbor. „Měli by v prvé řadě přijít s návrhem, co by se mělo vylepšit v obci,” říká starosta Toužimi Antonín Vrána.

V nejbližší době se plánuje vybudování autobusové zastávky a výstavba nového panelového domu, neboť kapacita současného je již nedostatečná.

Občanské sdružení Český západ přišel mezi Romy v době, kdy jim hrozilo, že přijdou o střechu nad hlavou. Za státní a evropské dotace koupil od radnice dům a začal ho opravovat. Ovšem s tím, že některé práce dělají jeho nájemníci svépomocně. Do dvou let podle smlouvy byty odkoupí.

Jana Kosová, ředitelka občanského sdružení Český západ, říká, že právě toto je systém práce jejich organizace: „Neděláme práci za ně, snažíme se, aby si většinu prací dělali sami.”

Svépomocně si Romové zařídili také odpolední klub pro své děti v Toužimi. Tráví tam čas od skončení školy do odjezdu autobusu. Český západ organizuje doučování i rekvalifikace pro dospělé. Hledá a také vytváří pracovní příležitosti. Ze 40 dospělých v tuto chvíli chodí do práce dvaadvacet.