O základně v Náměšti nad Oslavou se rozhodne do konce roku

Námešť nad Oslavou - S útlumem ani zrušením letecké základny v Náměšti nad Oslavou se nepočítá. Představitele kraje Vysočina o tom přesvědčovala ministryně obrany Vlasta Parkanová. Na základně před nastoupenou jednotkou letců ministryně zdůraznila, že jsou a zůstanou elitní součástí armády ČR a pevnou součástí sil NATO. Poté se sešla se starosty náměšťského regionu a představiteli kraje, aby je ujistila, že s útlumem základny se opravdu nepočítá.

Konkrétních odpovědí na otázku, jak má být základna v budoucnu využita, se ale nikdo nedočkal. „Nepřijela jsem proto, abych zde oznámila definitivní řešení, to budeme ve vládě a v parlamentu hledat na podzim,” naznačila Vlasta Parkanová. Vedení armády zatím připravuje konkrétní koncepci základny včetně záměru, co zde bude létat. Hejtman Miloš Vystrčil k tomu uvedl, že se počítá s náměšťským letištěm jako součástí rozvoje kraje Vysočina.

V současné době byly proinvestovány při rekonstrukci základny 3 miliardy a 200 milionů korun. Nový velitel náměšťských letců Libor Štefánik nevěří, že by mohlo projít politické rozhodnutí o útlumu a nebo případném zakonzervování základny. „Musí se jednat o živou základnu, investovaly se zde obrovské prostředky a ty musejí být využity,” zdůrazňuje velitel základny. Jeho postoj podporuje také vedení armády. Podle náčelníka generálního štábu AČR Vlastimila Picka cletecká, náměšťhce armáda vybudovat standardní základnu srovnatelnou s podobnými základnami jinde ve světě.

Starosta Náměšti nad Oslavou Vladimír Měrka byl po jednání trochu zklamán. „Odpovědi na to, co zde bude provozováno, jsme se nedočkali,” shrnul své poznatky. O definitivní budoucnosti základny by měla vláda a parlament rozhodnout do konce letošního roku.