V Habartově podepsali odpůrci dopravního omezení petici

Habartov - V Habartově na Sokolovsku se lidé rozhádali kvůli dopravní značce, která snižuje rychlost v obci na třicet kilometrů v hodině. Kritika se snesla i na vedení radnice. Odpůrci omezení dokonce sepsali petici. Starosta ale tvrdí, že celou akci vyvolali tamní sociální demokrati.

Samotní řidiči to hodnotí jako úplný nesmysl, všichni na to nadávají. Podle organizátora petice lidé podezřívají starostu, že omezení rychlosti prosadil na zbytečně dlouhý úsek, aby řidiči jezdili pomalu i kolem jeho domu. „Pravda je ta, že v této lokalitě opravdu bydlím, ovšem nebydlím přímo u silnice,“ vyjádřil se starosta Habartova Ivo Zemek (ODS).

Starosta se brání, že po snížení rychlosti kvůli častým nehodám dlouhou dobu volali sami obyvatelé. To potvrzuje i obyvatel Habartova Vladislav Šedivec, kterému na chodníku přejeli manželku a ta je teď upoutána na invalidní vozík. Kritici dopravního omezení se ale domnívají, že značka podobným neštěstím nezabrání. Po dohodě s policisty radnice úsek s omezenou rychlostí zkrátila přibližně na půl kilometru.

Starostovi se nelíbilo, že petiční výbor, ve kterém jsou místní sociální demokraté, jednal s policií bez jeho vědomí. Organizátor petice Bohumil Petrach (ČSSD) sdělil, že podle neověřených zpráv chtějí odvolat místostarostu. Ivo Zemek to odmítl komentovat. Podle organizátora petice by dopravní omezení v obci měl prověřit některý ze státních úřadů.