Koupání v uzavřených lomech láká stále víc lidí

Jižní Čechy - Lidé na jihu Čech stále více vyhledávají ke koupání zatopené lomy či pískovny. Láká je krásná příroda a hlavně větší soukromí. Porušují tím ale zákon. Záchranáři navíc varují, že koupání v těchto přírodních nádržích skrývá řadu nebezpečí. Každým rokem ošetřují desítky zranění.

Milovníky vodních sportů, které lákají průzračné vody zatopeného lomu či pískovny neodradí ani tabule zakazující koupání i samotný vstup. Většina z nich se nachází v chráněných oblastech a lidé často porušují zákon i tím, že na březích táboří.

„Zaznamenáváme hlavně stany a potom to, že se sem jezdí s auty,” popisuje situaci člen rybářské stráže Třeboň Zdeněk Spolík. To potvrzují i policisté, kteří v prázdninových měsících kontroly těchto oblastí provádějí častěji než obvykle. Podle tiskového mluvčího PČR v Jindřichově Hradci Jaroslava Berana lidé porušují zákon především tím, že svá vozidla parkují na zakázaných místech, nejčastěji pak na krajnicích silnic první třídy.

Lomy a pískovny jsou oproti běžným rybníkům a koupalištím také více nebezpečné. Těžká technika tu v mnoha případech stále ještě těží písek. Zrádné jsou podle ředitele jihočeských záchranářů Marka Slabého také příkré stěny: „Lidé se vlastně dostávají do vody, která v našich podmínkách je velmi často průhledná půl metru a pak už nic. Takže se mohou dostat do styku s různými kameny ale bohužel i odpady.” K nejčastějším úrazům pak patří úrazy hlavy, páteře a míchy. „Tyto úrazy postihují bohužel velmi často mladé lidi,” dodává Slabý.

Záchranáři ročně vyjíždějí k desítce takových úrazů. Zranění pak většinou mívají trvalé následky.