Odvolaná ředitelka nadsazovala počet žáků

Liberec - Obecní rada v Rynolticích na Liberecku odvolala ředitelku základní školy. Aby zachovala školu, vykazovala prý víc žáků, než jaká byla skutečnost. Přišlo se na to. Ředitelka ale říká, že starosta o problému dobře věděl a teď se jí chce jen zbavit.

65 žáků je limit, který musí splnit každá škola. Té v Rynolticích ale chyběly čtyři děti a hrozilo, že nebude moci otevřít pátou až devátou třídu. Ředitelka proto skutečný počet žáků ministerstvu zatajila. Starosta a jeho zástupce ale podle ní o všem věděli. Dokonce se prý na začátku roku zaručili, že čtyři žáky škole zajistí. „To byla akce obecního úřadu. Smlouvy s rodiči byly uzavřeny, slíbili mi, že s nimi budou jednat, slíbili, že to dají do pořádku. Teď jen zatloukají a chtějí to hodit jen na mě,“ hájí se odvolaná ředitelka Lenka Matuszná. „Tohle jsem nevěděl. Chtěl jsem po paní ředitelce potvrzení, zda tam je předepsaný počet dětí, a ona mi potvrdila, že ano,“ hájí se starosta Rynoltic František Kačena. 

Obyvatelé Rynoltic se staví k případu nejednotně. „Prohřešili se oba. Měli by odstoupit jak na úřadě, tak i paní ředitelka, říká jedna z obyvatelek. “Určitě je škoda, že paní ředitelka odejde,„ domnívá se druhá. “Případ jsme neuzavřeli a snažíme se zjistit, jaká byla skutečná výše škody," rekapituluje postoj policie tisková mluvčí Policie ČR Liberec Vlasta Suchánková.  

Obec bude muset vrátit část dotací, které škola dostávala od ministerstva školství. Ještě se neví, jestli půjde o částku za čtyři žáky, nebo za celý druhý stupeň, který škola neměla vůbec otevřít. „Kdyby to byla ta nejvyšší částka, kterou vyhrožují, tak by to byly asi 3 miliony korun. To je přibližně polovina rozpočtu,“ vypočítává starosta Kačena. „Myslím si, že je to jen špička ledovce. Podobný problém může být v řadě škol. Doufám, že zákon bude změněn tak, abychom nehráli o jednoho, dva nebo tři žáky a nemuseli podvádět,“ shrnuje hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.  

Prosadit zrušení spodních limitů v počtech žáků chce i ministr Ondřej Liška.