Chrudimská radnice razantně vyřešila problém s neplatiči nájemného

Chrudim - Radnice v Chrudimi už našla způsob, jak se vypořádat s dlužníky. Problémovým nájemníkům dává smlouvy jen na rok. V případě, že nájemník neplatí, město ho pak vystěhuje. Systém už přinesl první výsledky. Město se tak vyhne i zdlouhavým soudním sporům.

Nejen na východě Čech mají města dlouholeté potíže s neplatiči nájemného. Například v Pardubicích o tom ví své. Vedoucí odboru kanceláře magistrátu Pardubic Michal Zítko uvedl, že celkový dluh se pohybuje kolem 18 milionů korun. Chrudimská radnice měla podobné potíže. Ovšem rozhodla se pro razantní řešení. Problémovým nájemníkům předkládá nájemní smlouvy pouze na jeden rok. Pokud dlužník nezaplatí, smluvní vztah končí. A musí se vystěhovat.

„Myslím si, že tím neplatiče dostatečně vystrašíme,“ nechal se slyšet místostarosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK ED). Například jedna nejmenovaná žena dlužila městu nemalou částku peněz, neplatila. Radnice ji vystěhovala do ubytovny. Podobnému osudu se chce většina neplatičů vyhnout, dlužníků ubývá.

„Ti, kteří se stavěli do role sociálně slabých, přicházeli s větším obnosem finančních prostředků, jen aby do ubytovny nemuseli,“ potvrdil Petr Řezníček. Rázné řešení se vyplatilo. V celé Chrudimi už zbývá jen několik desítek posledních neplatičů nájemného.