Letecká Air show v Roudnici nad Labem

Roudnice nad Labem - V Roudnici nad Labem včera začala tradiční dvoudenní letecká show. Přehlídka, kterou pravidelně navštěvuje až padesát tisíc lidí, vznikla hned po roce 1989 na počest československých válečných letců.

Dnes už hrdinové letecké bitvy o Anglii medaile nepočítají. Dříve než všichni politici si na ně ale hned po roce 1989 vzpomněli nadšenci z roudnického letiště a pozvali je na přehlídku válečných bitevních letounů. „Naším cílem byla morální rehabilitace těchto lidí,” vysvětluje prezident Aeroklubu ČR Vlastimil Dvořák. Zdeněk Karhan z roudnického Aeroklubu dodává: „Ta první show byla euforická, všichni tady tleskali – dobrý to bylo.”

Memoriál, který se původně neměl opakovat, se dalšího vrcholu dočkal předloni. Na roudnickém letišti se sešli letci, kteří po sobě za války stříleli. Dnes už je letecká přehlídka hlavně pro diváky. Pro ty, kteří mají rádi historii, nebo obdivují piloty a špičkovou techniku. „My letci se vždy rádi setkáme s celou tou generací slavných pilotů,” podotýká zkušební pilot Ladislav Šnýdr. A Radka Machová, která se věnuje sportovní pilotáži, ho doplňuje: „Už je to nejenom poděkování pilotům na jedné i druhé straně válečný vřavy.”

Zakladatelé roudnické Air Show připouštějí, že teď už je třeba pro přehlídku hledat novou náplň. „Teď mi asi půjde o budoucnost českého letectví,” dodává Vlastimil Dvořák.