Občané Havlíčkova Brodu nesouhlasí s uzavřením základní školy

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě se bouří rodiče dětí ze Základní školy Konečná. Město ji totiž nečekaně označilo za školu, kterou je třeba sloučit s jinou a vyklidit její budovu. Na jednání školského výboru byla proto velmi emotivní atmosféra.

Plačící žáci školy, sál plný naštvaných rodičů, pískot a další bouřlivé emoce. Taková byla atmosféra na jednání školského výboru v Havlíčkově Brodě. Ten i přes velké protesty souhlasil se zrušením ZŠ Konečná. „Mělo by k tomu dojít sloučením ZŠ Štáflova se ZŠ Konečná a následným vyklizením budovy ZŠ Konečná,“ vysvětluje problém Lenka Šopovská, předsedkyně školského výboru.

Přitom je to škola oblíbená, na největším sídlišti, se speciálními třídami a velmi dobrým hospodařením. Podle Marie Melenové, hospodářky rušené školy, nemá zrušení žádný logický smysl. Zastupitelka Havlíčkova Brodu, Ivana Štrossová, se domnívá, že tento krok nebyl dostatečně projednán ani s veřejností ani se zastupiteli.

Vedení rušené školy po verdiktu školského výboru na protest opustilo jednací sál. Zástupkyně ředitelky si myslí, že jde o střet zájmů, když o sloučení a vyklízení jedné školy rozhoduje ředitel školy druhé. Souhlasí s ní také starostka města Jana Fišerová: „V rámci vyjadřování se k tomu, která škola bude zavřená, by samozřejmě někteří z nich neměli hlasovat.“ Naopak Lenka Šopovská se domnívá, že o rušení škol by měli rozhodovat právě ředitelé. „Já odmítám jakýkoliv střet zájmů,“ obhajuje ředitelka konkurenční školy své místo v komisi rozhodující o další existenci ZŠ Konečná.

Jednání na radnici se zdrželo až do pozdních večerních hodin. Rodiče stále věří, že tohle jednání není konečná pro jejich ZŠ Konečná. Definitivně o tom rozhodnou zastupitelé města ještě letos.