Ústecký kraj zaplatí za sebepropagaci miliony soukromým médiím

Ústí nad Labem - Soukromá média propagují Ústecký kraj. Za tuto službu jen letos obdrží od vedení kraje skoro tři miliony korun. Podle opozice se však jedná o zneužití veřejných peněz. Navíc v pořadech prý většinou vystupuje pouze hejtman, případně jeho náměstci. Celkem jde letos na mediální propagaci kraje skoro 10 milionů korun. Dalších víc než šest milionů totiž stojí krajské noviny.

Opozici nejvíc vadí, že prostor v médiích dostávají většinou jen vedoucí představitelé kraje, pro názory opozice v nich není místo. „V těchto médiích si objednáváme příspěvky, které nějakým způsobem prezentují činnost Ústeckého kraje,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Veronika Kindlová. „Určitě je to zbytečné vynakládání veřejných prostředků. Z našeho pohledu je to absolutně nepřípustné,“ zdůrazňuje opoziční zastupitel Vlastimil Balín z KSČM.

Jen letos zaplatí kraj za reklamu v soukromých médiích skoro tři miliony korun. Například v šestiminutovém pořadu, který je věnován kraji, vystupuje jen hejtman Jiří Šulc. A podobných případů jsou desítky. „Je to takový fond hejtmana číslo dvě. Pořad sice představuje Ústecký kraj, ale v zásadě je tam hlavně pan hejtman,“ doplňuje Balína další opoziční zastupitel Jaroslav Foldyna. „V pořadu se objevují právě ti, kteří mají prst na těchto penězích, to znamená pan hejtman, rada kraje, jeho náměstci,“ pokračuje ve své úvaze zastupitel Vlastimil Balín.

Mluvčí kraje Veronika Kindlová tato tvrzení odmítá a vysvětluje, že podle zákona o krajích právě hejtman zastupuje kraj navenek. S tím, že by úřad dal v placeném čase prostor i opozici, nepočítá. „V krajských novinách má opozice prostor, který odpovídá jejímu zastoupení v zastupitelstvu,“ tvrdí Kindlová. „Máme dneska v podstatě jenom patnáct řádek, takže je to velmi skromný prostor ve vztahu k tomu, který tam mají ostatní z vládnoucí ODS,“ odmítá i toto tvrzení Vlastimil Balín.