Proti těžbě uranu v Podještědí demonstrovalo 300 lidí

Osečná - Na tři stovky účastníků demonstrace proti těžbě uranu v Podještědí dnes symbolicky spálily horní zákon, který navzdory protestům obcí a místních obyvatel zajistil ochranu uranového ložiska Osečná - Kotel.

Motto dnešní akce znělo: Voda nad uran. Protestující lidé se tak snaží upozornit na to, že oblast, kterou úřady ochránily kvůli těžbě uranu, je cenná i díky obrovským zásobám pitné vody. Ta je případnou těžbou ohrožena. „Pod námi leží tři miliardy kubíků vody a ta je pro nás důležitější než uran,“ zdůraznil Josef Jadrný z občanského sdružení Naše Podještědí.

Obyvatelé Podještědí se také obávají o přírodu nebo své vlastní domy. „Největším problémem v současné době je, že veškeré kroky jednoznačně směřují k zahájení těžby, my jsme na to upozorňovali od začátku řízení o prohlášení chráněného ložiskového území a byli jsme napadáni, že šíříme poplašnou zprávu, protože o těžbě si nikdy nejednalo,“ řekl místostarosta Českého Dubu Martin Bobek.

Dnes to ale vypadá, že měli tito lidé pravdu. Ministerstvo průmyslu a obchodu stejně jako Státní podnik Diamo tvrdí, že zahájení těžby je jen otázkou času. V oblasti Stráže pod Ralskem se počítá s obnovením těžby do 20 let, pak by měla na řadu přijít i Osečná - Kotel.

Už loni proto Diamo požádalo, aby toto ložisko bylo chráněné. V lokalitě se údajně nachází až 20 tisíc tun uranové rudy, o tu je kvůli stoupající ceně uranu v poslední době velký zájem. Ministerstvo životního prostředí na konci dubna skutečně ložisko za chráněné vyhlásilo. Rozhodnutí ministerstva rozhořčilo obce i ekology, ti totiž neměli možnost do řízení jakkoli zasahovat.

Pro obce Český Dub, Osečná, Světlá pod Ještědem a Janův Důl to navíc prakticky znamená stavební uzávěru. Obce se proto od začátku proti záměru bránily, obávají se, že to zastaví rozvoj regionu, který je oblíbeným cílem turistů.