Češi nakupují v Bavorsku stále více nemovitostí

Západní Čechy - Stále více Čechů nakupuje nemovitosti v sousedním Bavorsku. Lidé mají zájem především o penziony v příhraničí v Bavorském lese. Plzeňské realitní kanceláře se chtějí přizpůsobit a hodlají nabídku stále rozšiřovat. Majitel jedné z nich Pavel Pubec je přesvědčen, že je to začátek nového trendu. V česku jde totiž ekonomický vývoj nahoru, zatímco v sousedním Německu podle něj spíše klesá.

Například nový majitel českého penzionu v Bavorské Rudě Martin Lyer má jednoduchou podnikatelskou filosofii. Nabízí Čechům ubytování v Bavorském lese za stejné nebo dokonce nižší ceny, než jaké jsou běžné v české Železné Rudě. Všechno se přitom platí v korunách. Od stravování v restauraci, přes ubytování, až po půjčovnu kol.

Penzion stál navíc Martina Lyera méně, než by dal za stejný v sousední české Železné Rudě. Jeho soused je také Čech a je na snadě, že další brzy přijdou. I proto, že železnorudské ulice přeplněné stánky trhovců se s těmi bavorskými nedají srovnávat. „To prostředí tady vypadá naprosto nedotčeně oproti třeba české části, kterou jsem taky projížděl, a v té oblasti se mi zdaleka tolik nelíbilo,” porovnává kvalitu obou prostředí Martin Lyer.

Zatím si češi v Německu kupují hlavně penziony nebo nemovitosti k podnikání. Podle realitních makléřů se ale blíží doba, kdy sem běžně začnou jezdit na chalupy. „Peníze budou za chviličku jenom jedny, takže to bude v podstatě skutečně jedno,” dodává majitel realitní kanceláře Pavel Pubec. Šumava navíc v posledních letech německé turisty v porovnání s českými příliš neláká. Němci totiž začali dávat přednost Alpám a výhodným zájezdům k moři.