Jihočeskou vesnicí roku jsou Malenice

České Budějovice - Jihočeskou vesnicí roku jsou Malenice na Strakonicku. Obec se 660 obyvateli zvítězila v konkurenci 19 malých sídel a bude kraj reprezentovat v celostátním finále soutěže. Druhá skončila Čížová na Písecku, o třetí místo se dělí Radimovice u Želče na Táborsku a Přeštěnice na Písecku.

Malenice převezmou titul po Ražicích na Písecku, které uspěly v loňském roce. V soutěži přitom nejsou nováčkem. Už loni obec obsadila druhé místo právě za Ražicemi. Porotci ocenili jak bohatý společenský a kulturní život v obci, tak i práci s mládeží, péči o historii a snahu místních obyvatel o celkový rozvoj.

„Obec má vše, co se hodnotí, to je deset odvětví. Všechny splňuje na 99,5 procenta. Rozhodnutí komise bylo jednomyslné. Myslím si, že Malenice jsou horkým kandidátem i na vítězství v celé republice,“ řekl člen komise a starosta Kovářova na Písecku Pavel Hroch.

Malenice leží na rozhraní okresů Strakonice a Prachatice v údolí řeky Volyňky. Dějiny obce sahají do přelomu 12. a 13. století, první písemná zmínka je z roku 1318. K nejstarším stavbám patří původně raně gotický kostel sv. Jakuba Většího. V roce 1544 byly Malenice povýšeny na městečko. K nejvýznamnějším rodákům patří filmový režisér Zdeněk Podskalský. Na malenickém hřbitově je pochován architekt Národního divadla Josef Zítek.

Poprvé se nejlepší jihočeská obec vyhlašovala před 14 lety. Titul tehdy putoval do Novosedel na Strakonicku.