Bezprecedentní útok na primátora Pardubic

Pardubice - Na primátora Pardubic Jaroslava Demla (ODS) zaútočil žhář, když mu brzy ráno zapálil rodinné auto. Případ již řeší policie. Deml zatím nevyloučil zastrašování ani politickou motivaci. Podle primátora se událost stala ve čtyři hodiny ráno, kdy po tlumeném úderu během chvíle vzplálo rodinné auto zaparkované před domem. Explozi primátor zabránil spolu se sousedy a hasiči.

Policejní mluvčí Vendula Horáková potvrdila úmyslné založení požáru. Podle policejních expertů pachatel zřejmě použil nějakou zápalnou látku, jejíž stopy experti objevili na dveřích a na dlažbě. Primátor nevyloučil zastrašování nebo politický motiv. Zároveň však odmítnul hypotézu o předchozích vyhrůžkách a občasné anonymy na svou adresu označil za banální.

Policie nyní analyzuje záběry z kamery instalované u domu primátora a prověřuje případnou souvislost s nedávnými požáry aut místních podnikatelů. Policejní mluvčí v této souvislosti uvedla, že od začátku letošního roku došlo na pardubickém okrese celkem k osmi požárům motorových vozidel se škodou přes 2 miliony Kč. „Nevím, jestli to má spolu souvislost nebo ne, ale toto byla podle mého názoru cílená věc, připravovaná věc, ” uvedl primátor Jaroslav Deml a dodal, že s bezpečnostní kamerou někdo v době požáru manipuloval. Útok považuje za závažný a zvažuje případnou ochranu pro sebe a svou rodinu.