Na převod opuštěných celnic čekají obce dlouho a zatím marně

Jižní Čechy - Někteří starostové v jižních Čechách si stěžují na nečinnost státu, jde jim o opuštěné celnice na hraničních přechodech. Na převod objektů čekají obce dlouho a zatím marně. Už dávno vypracovaly projekty na jejich využití, ale je jasné, že areály před letní sezonou nezískají. Podle současných správců těchto objektů je převod komplikovaný a proto trvá dlouho.

Novobystřická celnice má zamčené dveře, areál nepřetržitě střeží pracovník ochranky. Podle jeho slov tady panuje klid, žádný vandalský útok nezaznamenal. Právě uvnitř této historické budovy chtějí radní vybudovat informační středisko s výletní restaurací, zastupitelé převzetí objektu podpořili. Starosta Nové Bystřice Jiří Zimola by tady chtěl zbudovat důstojný vstup do České republiky.

O opuštěnou celnici usiluje také radnice v blízkých Slavonicích. Podle místostarosty Jaromíra Vítů by se budova mohla proměnit v obytný dům, na převod však stále čekají. Podle zástupců kraje je tempo státních úřadů, které rozhodují o převodech, pomalé. Pro hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka je to nepochopitelné a nelze se divit, že obce jsou nespokojené.

Současní správci celnic kritiku odmítají, převod je podle nich složitý. Objekty nejdříve nabízeli státním organizacím, potom krajům a až nakonec obcím. Museli také čekat na rozhodnutí vlády o bezúplatných převodech. Ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Zdeněk Prokopec dodal, že komerční využití hraničních přechodů bylo třeba ošetřit vládním usnesením.

Pokud nenastanou žádné zásadní komplikace, objekty podle oslovených úředníků změní majitele do konce roku.