Ústecko: V krajských nemocnicích skončili už tři ředitelé

Ústecko - Ztrátové hospodaření - to je oficiální důvod, proč představenstvo Krajské zdravotní odvolalo ředitele Masarykovy nemocnice Roberta Poskočila. Ve funkci šéfa největší nemocnice v Ústeckém kraji byl přitom jen necelých pět měsíců. Podle opozice se ale Krajská zdravotní, pod kterou spadají všechny krajské nemocnice, zbavuje nepohodlných lidí. Vyměnila už tři ředitele nemocnic - po Masarykově nemocnici proběhly personální změny ve vedení i v Chomutově a Teplicích.

Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra potvrdil, že důvodem odvolání bývalého ředitele Roberta Poskočila byly neuspokojivé výsledky hospodaření. „Plánovaná ztráta za rok 2008 byla ve výši 64 miliónů korun, já jsem nastoupil jako krizový manažer a ten plán jsem upravil na nulu,“ brání se odvolaný ředitel. Bývalý ředitel chtěl stlačit ceny za léky a podle svých slov to připomínal na každé poradě. Se svým plánem ale neuspěl.

Jen za první čtyři měsíce letošního roku utratila Masarykova nemocnice za léky a zdravotnický materiál 200 miliónů korun. Hospodaření Krajské zdravotní kritizují i někteří zastupitelé. Jiří Vondra odmítl vyjádření Roberta Poskočila komentovat. „Proslýchá se, že například v krajské nemocnici v Ústí nad Labem se utratily stamiliony korun bez jakýchkoli výběrových řízení,“ nechal se slyšet zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD).