Jižním Čechám hrozí nedostatek dřeva

České Budějovice - Jihočeské zpracovatele čeká vážný nedostatek dřeva, alespoň to tvrdí zástupci čtrnácti jihočeských firem. Důvodem je rostoucí spotřeba dřeva a hlavně orkán Kyrill, kvůli kterému lesníci příští rok výrazně omezí těžbu.

V jižních Čechách dřevaři porazí asi dva miliony stromů ročně, ale tři čtvrtiny z tohoto množství taky odvážejí a na místní podnikatele se podle jejich slov nedostává. „Již ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku bude u čerstvého kvalitního dřeva opět velký nedostatek,” uvádí Jiří Kořínek, prezident Jihočeského dřevařského klastru.

Vytěžené kmeny podle jihočeských podnikatelů míří například do Rakouska, kde se kvůli ekologicky nastaveným zákonům vyplatí topit i dřevem, které by jinak bylo využito třeba na stavbách.

Vláda rozhodla, že téměř přeruší těžbu dřeva, z důvodu likvidace kalamity způsobené orkánem Kyrill. Bohužel společnosti, které používají tvrdé, nebo mimořádně kvalitní dřevo, nemají z čeho vyrábět.

V příštích letech se v jižních Čechách situace ještě značně zhorší. Místo kácení budou lesníci hlavně vysazovat nové stromy, které budou náhradou za asi deset milionů těch, které polámal orkán.