Jihočeští sochaři prožívají černý týden

České Budějovice/Písek - V jižních Čechách řádí vandalové a lupiči, kteří se zaměřují na sochy. V Českých Budějovicích dvě sochy ukradli a jednu zničili. V Písku zase vandalové poškodili obří pohádkové postavy na náplavce, vymodelované z písku. Oba případy vyšetřuje policie, viníky ale zatím nedopadla.

Dvoumetrový Večerníček stojí na písecké náplavce dva týdny. Přívalový déšť mu neublížil, rozšlápla ho až lidská noha. Dnes nemá kus čepice, přišel o ruku i o část autíčka. Sochaři tuto postavičku vytvářeli přesně týden, práce to byla velmi náročná, jak potvrdil jeden z autorů Daniel Mutínský.

Organizátorka písecké výstavy Eva Kadlčáková popsala, že někdo skočil ze zábradlí nad postavičkou přímo na ni. Večerníček není jedinou poničenou postavou z náplavky. Dělostřelec dostal ránu do hlavy, Rumcajs přišel o prst, Cipísek o nohy, drak o oči. Strážnicí teď prohlížejí záznamy kamery a hledají, kdo sochy poškodil.

Také v Českých Budějovicích jsou policisté v pohotovosti. Tady odnesla tažení vandalů socha v centru. Strážníci současně hledají dvě žáby, téměř metr vysoké sochy, které zmizely z náměstí. Škodu vyčíslili autoři na desetitisíce korun. Některá díla raději uklidili.