Děti poznávaly středověk na hradě Švihov

Západní Čechy - Národní památkový ústav v Plzni zahájil unikátní vzdělávací projekt. Pořádá výlety do středověku po hradech a zámcích v západních Čechách. A dětem základních škol chce nabídnout lepší informace o dějinách. První výlet se uskutečnil na vodním hradě Švihov na Klatovsku.

Vodní hrad Švihov se po stovkách let přenesl opět do středověku. Jeho nádvoří zaplnili rytíři, zbrojnoši i dvořané. Vše je připraveno tak, aby děti co nejlépe pochopily, jak se v době středověku žilo. „Dětem se nabízí jakýsi výlet do středověku, mohou se tady seznámit např. s tím, jak se páže stalo rytířem, mohou se seznámit také s ukázkami dobové hudby,” říká mluvčí Národního památkového úřadu David Růžička.

Program nabídl dětem nejen prohlídku hradu. Zatímco chlapce zaujaly ukázky rytířských soubojů a boj s drakem, dívky se učily dobovému tanci. „Líbilo se mi, jak jsme tancovali a také ty šaty,” pochvalovala si Věra Elgrová, jedna z mladých návštěvnic. Kristíně Vyskočilové se zase líbila středověká hudba.

Učitelé si projekt pochvalují. Podle nich je tato forma vyučování mnohem lepší a pro děti srozumitelnější. „Určitě jim je to bližší, než když jim to vykládám bez názorné ukázky,” podotýká Jiřina Švajcrová, která učí na 26. ZŠ v Plzni.

Protože se jedná o pilotní projekt zaměřený na děti základních škol, Národní památkový ústav v Plzni chystá, že podobné programy zavede pro dospělé i důchodce.

Letošní akce na hradě Švihov se zúčastnilo asi 700 dětí, památkový ústav proto počítá s tím, že podobnou akci uspořádá i příští rok.