Kostel v Neratově se otevírá světu

Orlické hory - Kostel v Neratově v Orlických horách získal originální skleněnou střechu. Vzácná barokní stavba chátrala od konce války a měla být dokonce i zbořena. Ujalo se jí ale Sdružení Neratov a kostel obnovilo za pomoci bývalých krajanů.

Poslední výstřel války byl v Neratově zbytečný. Den po osvobození ustřelil ruský voják střechu barokního chrámu pancéřovou pěstí. Ten pak téměř půlstoletí chátral. Občanské sdružení Neratov, které kostel opravilo, zvolilo symbolické řešení - střechu ze skla, která jako by se otvírala nebi. „Chceme aby ta symbolika otevřenosti byla znázorněna tím prosklením. Chceme ten kostel otevřít všem, aby tady byly výstavy, přednášky nebo koncerty,” vysvětluje záměr sdružení Ludvík Klimeš.

V Neratově teď ještě musí opravit věže, vrátit jim typické barokní tvary. Kostel potřebuje také fasádu a dostavbu interiéru. Zatím pomohl stát, Evropská unie a sousedé v Polsku. K 15 investovaným miliónům přibude dalších dvacet. Přispívají také bývalí krajané, sudetští Němci. „Ten kostel je znamením toho, že přes všechno, co se přes něj přehnalo - pokud se lidi budou snažit, pak se může vzkřísit z mrtvých i takováto stavba,” dodává farář Josef Suchár.

Právě zásluhou obnoveného kostela se do tohoto zapomenutého koutu Orlických hor znovu vrací život.