Muzeum železné opony na Kvildě nebude

Kvilda - Muzeum železné opony na Kvildě s definitivní platností nebude. Projekt zkrachoval a nyní padají slova jako fiasko a megalomanský nápad. Rotu bývalých pohraničníků přebírají správci národního parku a kasárna přestaví na zázemí pro studenty. Část areálu pak ještě vymění s obcí za její lesy.

Základní a zároveň i poslední kámen Muzea železné opony už nestojí ani v areálu pohraničníků, ale v blízkosti toalet na radnici. Tvůrci stomilionového projektu hlásí, že na Kvildě končí. Václav Vítovec z Nadace Železná opona vysvětlil, že po zkušenostech, které nabyli, zde tuto aktivitu už dělat nebudou.

Na start před šesti lety přijeli ministři a příznivci klubů vojenské historie. Historik a publicista Zdeněk Roučka si ale myslí, že projekt neměl šanci nikdy. Dnes se areál rozpadá, jídelna je staticky poškozená. Starosta Kvildy Václav Vostrádecký uvedl, že obec bude muset objekt odstranit. Novým majitelem se stala společnost Správa NP Šumava, její ředitel František Krejčí uvedl, že plánují rekonstrukci pouze jednoho z domů. Mají v úmyslu vybudovat centrum pro studenty a jejich učitele.

Nový majitel netají, že je pouze dočasným vlastníkem části areálu. Zbytek nabídne obci, za kasárna pak chce část obecních lesů. Ani jedna ze stran se takové směně nebrání, ředitel Krejčí však přepokládá složitá jednání a starosta Vostrádecký s ním souhlasí. Pokud obec kasárna získá, jejich podobu podstatně změní. Uvnitř postaví parkoviště, obchod i byty.

V jednom se správci parku i obce shodují: nechtějí promarnit žádný další den a proto celý areál začnou upravovat v příštích měsících.