Jihočeské bunkry mají nejistou budoucnost

Jindřichův Hradec - Vojenské objekty podél státní hranice na jihu Čech mají nejistou budoucnost. Bunkry z třicátých let jsou v současnosti majetkem armády, ta některé z nich pronajímá nadšencům, kteří v nich budují muzea. Jestli je ale někdy dostanou do vlastnictví, není prozatím jasné.

Například Miloslav Sviták z Jindřichova Hradce provozuje ve dvou objektech československého válečného opevnění muzeum už 15 let. Zájem ze strany návštěvníků je prý velký. Údržba objektu i vnitřního dobového vybavení, které je stylově připraveno tak, aby muzeum vyznělo jako hold československé armádě ze září 1938, je ale nákladná a pan Sviták by vcelku logicky raději investoval do vlastního.

Podle něj by situaci vyřešilo, kdyby armáda, která má objekty stále ve svém majetku, převedla bunkry obcím. Od nich by je pak bylo možno získat pronájmem. Armáda však o jejich možném převodu s obcemi prozatím nejednala. Starosta Nové Bystřice Jiří Zimola říká, že na radnici nemají žádnou informaci o eventuální přípravě předání těchto vojenských objektů do soukromého vlastnictví.

Problémem je mimo jiné fakt, že vzhledem k době, kdy opevnění vznikala, a také kvůli utajení, nejsou objekty uvedeny v katastrálních mapách. Jak sdělila Jindřiška Verešová z tiskové a informační služby ministerstva obrany, zápisy opevnění z třicátých let do katastru nemovitostí a rovněž i kolaudace v současné době sice probíhají, ale je předpoklad, že budou trvat ještě řadu měsíců.

Přesný termín pro převody objektů československého válečného opevnění armáda prozatím nestanovila. Jen na Jindřichohradecku je 319 podobných objektů, více než polovina z nich je už v katastru nemovitostí zapsána.

Návštěvníci Pevnostního areálu ve Slavonicích si dnes poprvé mohli prohlédnout celkem 5 odlišných interiérů bunkrů čs. opevnění z třicátých let.
Zdroj: ČT24