Zlodějský gang okrádá cestující na trati Pardubice - Kolín

Pardubice - Éra vlakových loupeží neskončila. O tom by mohli hovořit někteří cestující na trati mezi Pardubicemi a Kolínem. Právě tuto trať si vybírá zlodějský gang ke svým akcím. Cestující si již na podezřelé rumunsky mluvící muže několikrát stěžovali. Scénář lupičů je pokaždé stejný. Zloději nastoupí do vlaku na poslední chvíli, okradou cestující a těsně před zastávkou vyskočí z vagónů. Na případ policii upozornil Kolínský deník.

Podezřelou skupinu cizinců potkal ve vlaku Miroslav Šibrava. Nepříjemný zážitek provázel jeho cestu rychlíkem na fotbalové Euro do Vídně. „Prošli celý vlak. Nám vlezli do kupé, ale my jsme nic neměli, tak šli dál. Když vlak zastavil, vyskočili na druhé straně vlaku do kolejiště,“ popisuje průběh setkání s gangem Miroslav Šibrava.     

Stejné překvapení však čekalo cestující i na zpáteční cestě. Do vlaku znovu nastoupila stejná parta. S ukradenými věcmi zloději utekli, ještě než vlak úplně zastavil. „Začali jsme celou záležitost prověřovat. V pátek a sobotu na nádraží proběhla masivní akce, která bohužel nepřinesla očekávaný výsledek,“ říká mluvčí Policie ČR Kolín Petra Čimová. „Podle našich informací se jedná hlavně o vlaky noční nebo první ranní, kdy cestující klimbají, nebo i o poslední noční vlaky,“ označil rizikové vlaky mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Mezi Kolínem a Pardubicemi zlodějům nahrává i krátký úsek trati. Cestující stihnou okrást a při dalším zastavení rychle zmizet. České dráhy na jejich praktiky upozornili policisty z oddělení doprovodu vlaků. „Právě na základě těchto zjištění se přijímají taková opatření, aby orgány zajišťující dozor a naši zaměstnanci monitorovali obě strany soupravy,“ informuje ředitel krajského centra osobní dopravy ČD v Pardubicích Michal Štěpán. „Zesílili jsme dozor na tomto koridoru při noční i denní službě. Domluvili jsme se se Správou středočeského kraje na doprovodu těchto vlaků,“ uzavírá Jiří Hanuš, vedoucí oddělení doprovodu vlaků v Pardubicích Policie ČR.  

České dráhy cestujícím doporučují hlavně obezřetnost. Také proto, že policejní hlídky nemohou být všude. Ve vlacích by bylo potřeba policistů mnohem více.