Kolem prodeje lázní v Karlových Varech vznikají nejasnosti

Karlovy Vary - Jednu z největších lázeňských budov v Karlových Varech - Lázní III obcházejí problémy. Sdružení občanů vystupující pod názvem "O co jim jde?" totiž tvrdí, že město postupně připravuje nevýhodnou privatizaci objektu. Vedení lázeňského města se však brání, protože o osudu budovy, kterou pronajímá, zatím nerozhodlo.

Zástupci sdružení jsou přesvědčeni, že případná privatizace budovy má být výhodná hlavně pro firmu, která lázně provozuje. Město vychází ze znaleckého posudku, jenže udávaná cena je prý podhodnocená. „Je to účelová částka, která má připravit půdu k další privatizaci objektu,“ tvrdí zástupce občanského sdružení Jaroslav Fuidiar.

Podle znaleckého posudku, který sdružení nechalo zpracovat, je cena lázní 152 milionů korun. Město ovšem vychází z částky 30 milionů. „Město počítalo v lázeňské zóně za metr čtvereční 2000 korun. Jenže už před deseti lety byly v této lokalitě ceny za metr čtvereční až 25 tisíc korun za metr,“ vysvětluje Fuidiar. „Z tohoto znaleckého posudku opravdu neumím vyčíst, jestli je dobrý, nebo špatný. Přesto se jím budeme zabývat,“ říká náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Hybner.

Jeden z majitelů společnosti, která lázně provozuje, je sociálně demokratický poslanec parlamentu Jaroslav Fiala. „Sdružení si neuvědomuje, že jde o objekt, který je památkově chráněn,“ vysvětluje Fiala. Na rekonstrukci objektu to tak podle Fialy prodražuje všechny práce. Poslanec zároveň odmítá, že by jeho společnost usilovala o koupi nemovitosti.

Podle náměstka primátorky zatím navíc není jasné, jaký způsobem bude město se soukromou společností spolupracovat na rozvoji lázní. „Forma akciové společnosti je například jedna z možností, ale zatím bych nechtěl předjímat,“ zakončuje Hybner. O dalším osudu Lázní III budou jednat politické kluby zřejmě už v průběhu prázdnin.