Radnice chce zrušením poplatků za psa donutit majitele po zvířatech uklízet

Nová Paka - Jak donutit majitele psů, aby po svých zvířatech ve městě a v parcích uklízeli a nenechávali je volně pobíhat? Radnice v Nové Pace na Jičínsku to vyřešila zajímavým způsobem, který by asi čekal málokdo. Místní obyvatelé nemusejí za své psy radnici platit poplatky.

Proč bychom měli uklízet znečištěné ulice od našich psů, když radnici musíme platit tisíc korun ročně za zvíře? Takové reakce slýchávali strážníci v Nové Pace od některých chovatelů. Od dubna se už vymlouvat nemůžou. Radnice zrušila poplatky za psa a zároveň zpřísnila dohled nad nepořádnými majiteli psů. V ulicích tak častěji hlídkují městští strážníci, kteří krotí neukázněné pejskaře a odchytávají volně pobíhající psi.

Starosta Josef Cogan si zatím nové opatření pochvaluje: „Pokud máme informace, tak se zvyšuje kázeň.” Poplatky za psy ročně do rozpočtu novopacké radnice přinesly 250.000 korun. Podle starosty teď ale chybět nebudou. „Pokud dojde ke zlepšení stavu, máme za to, že to bude velmi efektivní,” říká starosta.

Zrušení poplatků samozřejmě nevadí ani majitelům psů. Tvrdí, že je to pro ně výhodné, ale zároveň zavazující. Jak bylo zrušení poplatků za psy účinné, radnice vyhodnotí na konci roku. Starosta nevylučuje, že pokud se lidé nepolepší, vrátí se radnice ke starému systému.