Chomutovští opět demonstrovali proti radnici

Chomutov - Hnutí Nespokojení občané dnes uspořádalo už jedenáctou demonstraci proti fungování místní radnice. Tentokrát protestovali proti integrovanému plánu na rozvoj města, pomocí kterého chce radnice získávat peníze z evropských fondů. Zastupitelé by ho měli schvalovat v pondělí. Plán počítá například s projektem v areálu bývalých kasáren. Podle odpůrců je ale nadnesený a zbytečně utopí peníze. Petice volající po odvolání vedení města už podepsalo téměř 4 000 lidí. Hnutí chce ve svých protestech pokračovat i po prázdninách. K demonstrujícím prostřednictvím telefonu promluvil i bývalý ředitel Zooparku Přemysl Rabas a také bývalý prezident Václav Havel, který jim vyjádřil podporu. Proti byrokracii je třeba bojovat, vzkázal.

„Chtěli bychom, aby občané věděli, o čem je řeč, aby mohli také rozhodovat. Byli bychom rádi, aby naše město získalo finance a mohlo postavit nový zimní i letní stadion, ale dohromady se nám to zdá trochu nadnesené. Myslíme si, že se zde zbytečně utopí peníze,“ řekla ČT Marie Kindermannová z hnutí Nespokojení občané.

Dlouhodobé spory vyvolává i Kamencové jezero, které má nyní v podnájmu na 50 let za 250 tisíc korun ročně zastupitel za ODS Zdeněk Fojtík. „Tuto částku může přinést stánkař za osm dní. Je to naprosto nepřiměřená cena,“ myslí si Kindermannová. Mezi nespokojené patří také zahrádkáři, jejichž kolonie by měla ustoupit stavebním plánům kolem jezera.  

Občanům vadí i špatná komunikace s vedením města. „Radnice odvolává lidi, protože nekomunikují, totéž se ale týká i jí,“ domnívá se Kindermannová. Na demonstraci bylo pozváno 27 zastupitelů, dostavil se ale pouze jeden.  

Spory ve městě se rozhořely hlavně po odvolání ředitele Podkrušnohorského zooparku a poslance Strany zelených Přemysla Rabase. Jeho odvolání kritizuje veřejnost i odborníci. Radní ho sesadili před dvěma měsíci z funkce kvůli údajným nedostatkům v hospodaření. To Rabas odmítá. Zelení pak vystoupili i z chomutovské koalice.