Nová výletní loď pro Vranovskou přehradu

Vranov nad Dyjí - Po Vranovské přehradě letos popluje nová výletní loď. Jmenuje se Viktorie a práce na její stavbě vrcholí právě v těchto dnech. Ke své kolegyni Valentýně, která vozí po přehradě turisty od loňského roku, se přidá už v červenci.

V bývalém JZD v Odrovicích u Pohořelic se čile pracuje. Těsně před dokončením tam stojí nová výletní loď pro Vranovskou přehradu, Viktorie. „Budeme po Vranovské přehradě jezdit od hráze ke hradu Bítov a pro letošní rok jsme trasu prodloužili o zastávku Na Chmelnici a zpět, plavební dráha je dlouhá asi 22,5 kilometru,” říká jednatel Lodní dopravy Vranov Dalibor Dufek.

Dvacet dva a půl metru dlouhá loď je úplně nová. Její stavba přišla zhruba na šest milionů korun a po přehradě sveze najednou až sto turistů. Ti budou mít na palubě veškerý komfort, loď bude zevnitř obložená dřevem a sedět se bude v kožených sedačkách. „Na lodi bude bar, kde se bude čepovat pivo a děti si tam budou moci koupit něco sladkého nebo zmrzlinu, specialitou bude také dalekohled, kterým budou moci návštěvníci obdivovat památky na břehu,” dodává Dalibor Dufek.

Viktorie je druhá loď, která bude brázdit Vranovskou přehradu. Tou první je od loňska Valentýna, a to po celých 14 letech, kdy na hladinu žádná výletní loď nesměla. „Vzhledem k tomu, že se první loď jmenuje Valentýna, tak jsme chtěli zůstat u ženských jmen a zalíbila se nám Viktorie, což je z historie velice známe jméno jiné lodi,” vysvětluje jednatel dopravní společnosti.

Viktorie bude hotová už koncem května. Pak ji čeká náročný převoz na Vranovskou přehradu. Pět metrů širokou loď potáhne nákladní auto po hlavní silnici do Znojma. Aby příliš neblokovala provoz, pojede nejspíš v noci. První turisty začne vozit od začátku prázdnin.