Ústí chce zrušit poplatky za komunální odpad

Ústí nad Labem - Ústečtí zastupitelé dnes rozhodují o tom, jestli zbaví své občany poplatků za odvoz komunálního odpadu. Novým krokem chtějí obyvatele motivovat k masivnímu třídění odpadu. Za rok by přitom ústecká radnice přišla o 42 milionů korun. V případě, že by její představy občané neplnili, hodlá se k poplatkům vrátit.

Podle ústeckého primátora Jana Kubaty (ODS) je v zastupitelstvu velká šance, že návrh projde a lidé již nebudou muset platit pět set korun za služby popelářů. V loňském roce bylo vytříděno 3 900 tun. Magistrát si slibuje navýšení roztříděných odpadků z domácností až na čtyři a půl tisíce tun. Primátor také upozornil na to, že krok, se kterým radnice přišla, není politicky motivovaný, protože jej ani ústečtí občanští demokraté neměli v programu.

„Město Ústí nad Labem nebylo nikdy na špici ve třídění. Když jsme přijímali nový plán nakládání s odpady, tak jsme se snažili jak akceptovat evropskou legislativu, tak se pokusit lidi nějakým způsobem motivovat. Nepovažujeme to jako populistickou věc, ale považujeme to za nezbytně nutné v rámci utlumování skládkování a rozšiřování třídících dvorů,“ zdůraznil Kubata.