Stát odkoupí skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách

Pozďátky - Premiér Mirek Topolánek a ministr životního prostředí Martin Bursík se při své návštěvě Vysočiny zavázali, že stát odkoupí skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku a nechá ji zlikvidovat. Pozďátky by tak mohly být bez jedů už v příštím roce. Místní však váhají, slibům politiků opravdu uvěří, až zde skládka nebude.

Skládka Pozďátky je noční můrou celého Třebíčska a nejhorší ekologickou zátěží Vysočiny. V budoucnu by však měla patřit státu, který se postará o vyčištění celé lokality. Do životního prostředí by odtud konečně měly po deseti letech přestat unikat jedy. Potvrdili to nejvyšší představitelé státu při úterní návštěvě skládky a po jednání se současnými majiteli, italskou firmou Logika. Předseda vlády ČR Mirek Topolánek prohlásil, že stát objekt odkoupí a problém tedy konečně vyřeší, ještě je však třeba určit, kdo bude sanaci garantovat.

Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil věří, že sanace proběhne do konce roku 2009. Částka, kterou stát za odkup uhradí, je již vlastně dohodnuta, dodal ministr životního prostředí Martin Bursík, podle hejtmana Vysočiny by se mělo jednat o částku asi 23 milionů korun. Vládní činitelé ani majitelé skládky ale o konkrétní sumě do podpisu smlouvy mluvit nechtějí. Sergio Testa, jednatel majitele skládky firmy Logika, doplnil, že společnost stále ještě neví, jaké měla se skládkou náklady. Cenu za samotnou likvidaci premiér odhaduje na 150 až 400 milionů korun. Ministr Bursík říká, že ve hře jsou 3 varianty placení: z evropských fondů, ze státního rozpočtu nebo z prostředků státního podniku Diamo.

Podle Jany Vitnerové z Občanského sdružení Arnika však není důležité, kolik významných osobností skládku navštíví, ale uvést ji opravdu zodpovědně do pořádku. I místní lidé opakují, co říká Arnika: slibům politiků začneme opravdu věřit až tehdy, až tady skládka nebude.