Novojičínští chirurgové odletí na humanitární misi do Ghany

Nový Jičín - Novojičínští chirurgové odletí v pátek jako první lékaři ze střední a východní Evropy na humanitární misi do západoafrické Ghany. Během dvoutýdenního pobytu budou muset v tropických podmínkách zvládnout zhruba 60 až 80 operací. Jejich návrat z Ghany je naplánován na 18. července.

V Ghaně stále mnoho lidí umírá na zdravotní problémy, které jsou v Česku zcela běžně operovány, například prasklý žaludeční vřed. Zdravotní výbor Evropské unie proto zhruba před rokem rozhodl o vybudování malého chirurgického sanatoria. V tomto evropském lékařském centru se už vystřídalo několik chirurgických týmů ze západní Evropy, nyní přišla pozvánka i pro české specialisty.

O účast na misi byl mezi zdravotníky velký zájem, tým nakonec bude tvořit šest lidí. Budou mezi nimi tři lékaři, dvě instrumentářky a zdravotní sestra. „Ze střední a východní Evropy jsme byli osloveni jako první, i když určitě mělo vliv i to, že se znám se spoustou chirurgů působících v Bruselu,“ řekl vedoucí týmu a primář chirurgického oddělení Stanislav Czudek.

V rovníkové oblasti bude tým pracovat ve velmi náročných podmínkách a účastníci mise se nejvíce obávají hrozby nákazy AIDS, protože právě Ghana patří k zemím s nejčetnějším výskytem této smrtelné nemoci. Před cestou museli všichni zdravotníci absolvovat sérií očkování proti řadě nemocí, jako je žloutenka, tyfus, cholera či meningitida, a vezou si také léky proti malárii.