S obnovou střechy zelenohorského kostela musel pomoci speciální jeřáb

Žďár nad Sázavou - Tesaři dnes zahájili opravu střechy kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, kterou minulý týden poškodila vichřice. Trámy, prkna a další potřebný materiál jim na vrchol památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO dopravil speciální jeřáb s osmdesátimetrovým výsuvným ramenem. Původně ho tam měl vynést armádní vrtulník, ale z technických důvodů to nebylo možné.

Náročnou operaci sledovaly desítky lidí. Pětinápravový jeřáb stál na svahu z jedné strany na výsuvných hydraulických nohách na železobetonových deskách. Materiál na pěticípou střechu kostela dopravoval přes ambity, jež kostel obklopují. Bez úhony přesun materiálu přežila i opravená socha, jež stojí na střeše jedné z kaplí ambitů. Tesaři si trámy a prkna narovnali na lešení na půdě kostela nad unikátním krovem a opraveným stropem.

Až skončí opravy, musí správce vypsat výběrové řízení na klempířské práce. „Trámy doplníme do definitivní podoby a provede se zabednění krovu, čímž se zabrání vniknutí větru,“ nastínil ředitel zahájení prací. Památkový ústav jedná i o změně využití peněz, které letos dostal na pokračování restaurování interiérů. Na obnovu bylo přiděleno 1,5 milionu korun, práce měly začít po prázdninách. Přednost před restaurováním stěn, hlavního oltáře či soch má nyní obnova střechy.